Turecko doma na talíři

29. 3. 2016 – Turecko, Evropa
Milan Václavík
Milan VáclavíkA jeho recepty

Ochutnat místní speciality je na cestách skoro povinnost. Ovšem uvařit si doma oblíbenou exotickou pochoutku, to už je něco! Kuchař na cestách Milan Václavík nás naučí turecké zlato mezi dezerty - baklavu. Zapíjet budeme ajranem.

Často se i po letech stává, že ucítíme známou vůni či chuť a přeneseme se zpět v místě a čase tam, kde jsme to cítili poprvé. Zde jsou tipy na kulinářské zážitky, které byste si neměli nechat ujít při cestě do Turecka. Videorecepty poradí, jak si je dopřát i doma.

Baklava

Začátkem 18. století nabrala láska a hrdost Turků na toto sladké pečivo ty nejvyšší obrátky a vznikla tradice, kdy každý patnáctý den v postním měsíci ramadánu sultán na stříbrných podnosech odměňoval sladkou pochoutkou svoje janičáře. To byli příslušníci elitní pěchotní jednotky osmanské armády, kteří se těšili veliké úctě na bitevním poli. Slavnostní událost, jež symbolizovala pouto sultána s armádou a pokaždé přilákala velké množství obyvatel Istanbulu, se jmenovala Baklava Alay.

Základem baklavy je domácí těsto zvané yufka. Těsto se válí na tenké plátky, které se pokládají na plech, poté se proloží vrstvou nasekaných ořechů a překryjí opět plátky vyváleného těsta. Za mistra se mohl považovat ten kuchař, který plech vyložil nejméně 100 plátky těsta!

Než však vložil plech do pece, ukázal jej svému pánovi, který na plech z výšky půl metru pustil kousek zlata. Pakliže zlato propadlo baklavou až na dno plechu, kuchař si zlato mohl ponechat za dobře odvedenou práci.

Dnes můžete baklavu ochutnat od Balkánu přes Turecko, Irán až po Střední Asii. Recepty nejsou všude stejné, liší se porcováním, směsí ořechů v náplni nebo sladkým sirupem, do kterého se těsto po upečení ponoří. Stále však je toto „zlato mezi desertytím nejlepším, co si můžete dát po jídle k pravé arabské kávě!

Ajran najdete v každém rychlém občerstvení, někde si ho vyrábějí sami
Ajran najdete v každém rychlém občerstvení, někde si ho vyrábějí sami

Ajran nebo ayran 

je osvěžující nápoj vyrobený z jogurtu, soli a vody, oblíbený v Afghánistánu, Turecku, Bulharsku, Arménii, Íránu, Libanonu, Ázerbájdžánu, Bosně, a dalších částech Balkánu, Blízkého Východu a Střední Asie. Žádná z těchto zemí se samozřejmě nemůže shodnout na tom, čí že to vlastně nápoj je. Dále v Indii se pak vyskytuje v podobné verzi zvané lassi.

Libanonci do ayranu přidávají lístky čerstvé máty, v Turecku je zase oblíbený pouze se solí.

U Turků se těší takové oblibě, že konkuruje v prodeji běžným nápojům. Nabízí ho všechny rychlé občerstvení, buď v kelímku podobném tomu, v jakém se u nás prodávají jogurty, nebo si jej sami vyrábí. Hustota a slanost nápoje se pak liší podle oblasti. Jeho lehce slaná chuť je velmi osvěžující v horkých dnech, sůl doplní potřebné minerály a výborně se hodí ke kebabům.



Doner kebab

Dobývání Evropy Osmanskou říší skončilo u Vídně roku 1683. O pár set let později však Turci stejně dobyli celý svět. Tentokrát však nikoli zbraněmi, ale kebabem v nám známých fast foodech, které jsou rozšířeny od Řecka, přes Evropu až po Spojené státy.

A jak už je v této temperamentní kultuře zvykem, opět se vedou boje o to, kdo první prodával maso upečené na rožni, nakrájené na plátky a zabalené v pita chlebu v západním Německu - to se totiž považuje za domov evropského kebabu. Odtud se pak s pádem železné opony doner kebab bleskově rozšířil do všech koutů Evropy.

Prodavači kebabů jsou v Turecku v  červeném
Prodavači kebabů jsou v Turecku v červeném

První, kdo prodával v Německu kebaby, byl údajně jistý Mahmut Aygun, majitel tureckého bistra Hasir v západoberlínské čtvrti Kreuzberg. Kebaby prý nabízel lidem vracejícím se v noci domů. Nedávno však toto prvenství zpochybnil jistý Nevzat Salim, který tvrdí, že doner kebab prodávali s otcem již o několik let dříve turecké komunitě v jižním Německu. Všeobecně je však za otce kebabů v Evropě považován Kadir Nurman.

Tak nebo tak, dnes se většina kebabů, které v našich fast foodech naleznete, vyrábí z prefabrikátů a chutnají tak nějak prapodivně. Proto ho musíte zajet ochutnat do Turecka! Okořeněné pláty masa, napíchané na rožni a pečené vertikálně na otevřeném grilu, lemují každou ulici. Vůně se nese už na desítky metrů daleko a prodavači, naháněči a kuchaři v jedné osobě mají kromě širokých úsměvů a věčně dobré nálady červené úbory, které se nedají přehlédnout.

Celé kouzlo je završeno tím, že kebab se balí do čerstvě upečeného plochého chleba, který je z pekárny odnaproti. Pokud si k tomu dáte ayran, slibuji nezapomenutelný zážitek.

Kouzlo tureckého občerstvení - pravý kebab, chléb odnaproti a osvěžující ajran na závěr...
Kouzlo tureckého občerstvení - pravý kebab, chléb odnaproti a osvěžující ajran na závěr...

Láska prochází žaludkem, a proto milujte, co se vám do břicha vleze.

Dobrou chuť na cestách!

www.cestyschuti.cz

Poděl se o svůj názor

Související články