Hadí polévka, pečená holoubátka, rybí omáčka

10. 5. 2016 – Vietnam, Asie
Milan Václavík
Milan VáclavíkA jeho recepty

Jídlo představuje pro Vietnamce možnost strávit čas společně s rodinou a je hlavním prvkem oslav a svátků. Zde je pár tipů, jak při cestě po Vietnamu neminout některé gastronomické perličky! A doma si můžete uvařit podle videoreceptu.

Rybí omáčka je typické dochucovadlo v jihovýchodní Asii a její výrobu si nesmíte nechat ujít! Nejzajímavější továrny jsou například na ostrově Cat Ba v Halong Bay, nebo na ostrově Phu Quoc, kde si je můžete volně prohlédnou sami, nebo s průvodcem, který vám vysvětlí celý proces její výroby. Ryby se naloží do sudů se solí a rok se nechají fermentovat. Tekutina tak vzniklá je finálním produktem a používá se do většiny asijských jídel.

S fabrikami na rybí omáčku se však můžete setkat po celém pobřeží včetně třeba Thajska nebo Číny. Je to základní dochucovací prostředek v kuchyních jihovýchodní Asie. Vyrábí se fermentací ryb s mořskou solí. Nejznámější se nachází na ostrově Phu Quoc, kde se omáčka dělá výhradně z ančoviček. Ty se ještě na lodi po nachytaní zasypou mořskou solí, poté se transportují do obrovských kádí, které se hermeticky uzavřou a ryby se nechají doslova hnít po dobu jednoho roku.

Vzniklá kapalina jantarové barvy se pak z kádí odpouští, a tak vzniká hotový produkt.Omáčky z Phu Quocu se vyrábí výhraně z ančoviček a mořské soli, bez přidání barviv, cukru a konzervantů. Základní surovina – ryby se však liší podle oblasti. Do méně kvalitních omáček se pak přidává i cukr pro zvýšení výsledného objemu.

Na severu Vietnamu například v Halon Bay na ostrově Cat Ba můžete navštívit v přístavu další fabriky na výrobu této omáčky. Zde se používají hlavy makrel a další odřezky namísto ančoviček. Každá rodina má však svůj vlastní specifický recept, jak omáčku vyrobit. Ve Vietnamu se rybí omáčce říká Nuoc Nam, v Japonsku pak Shottsuru, v Thajsku Nam Pla, na Filipínách Patis. Má charakteristický zápach, ale pokud si na něj zvyknete, jistě si jí oblíbíte.

Kurzy vaření v Hoi Anu

Prastaré přístavní městečko, které se rozkládá podél řeky Thu Bon, je nejlepším místem, kde se naučit trochu umění vietnamských kuchařek přímo od nich. Desítky restaurací zde v městečku pořádají kurzy vaření pro jednotlivce i celé skupiny.

Můžete si zaplatit dvouhodinový kurz vaření, kde vás naučí vařit pár pokrmů přímo ve vybrané restauraci. Další možností jsou celodenní cooking class, při kterých se zúčastníte i ranního nakupovaní potravin s prohlídkou tržnice, kde se dozvíte spoustu informací o tom, co a hlavně z čeho budete jídlo vařit.

Kurzů je nepřeberné množství, různé kvality a nabídky různých pokrmů. Proto je lepší se předem seznámit a dát spíš na sympatie a milý přístup. Rozhodně to ale stojí za to.

Pepřové farmy na Phu Quocu

Asi nejznámější dovolenkový ostrov nabízí spousty kulinářských vyžití – místní večerní trhy, na kterých můžete nakoupit; čerstvé mořské potvory, které si necháte přímo na místě připravit; nebo fabriky na výrobu rybí omáčky. Za pár dolarů si také můžete půjčit skútr a zajet na pepřové farmy.

Doporučuji vzít si průvodce, protože s angličtinou moc nepochodíte, a tak byste si jen farmu prošli a prohlédli, ale moc se nedozvěděli. Průvodce vám seženou na požádání v každém ubytování.

Cestou nazpět se zastavte i na psí farmě, kde sice k “jídlu nic nedostanete”, ale ukáží vám super fígle s jejich psy.

Hadí vesnice v Hanoi

Z Hanoi se taxíkem dostanete asi za půl hodiny do čtvrti na okraji města. Le Mat je proslulá hadími restauracemi. Jestli chcete zažít dobrodružství a opravdu netradiční večeři, určitě si tohle nenechte ujít! K obci Le Mat se pojí příběh o mladém rolníkovi, který zachránil život princezně, která si vyjela na projížďku ve své loďce na řece Nguyet Duc (dnešní řeka Duong) a unesl ji obrovský had. Mladičký rolník, jež bydlel na břehu řeky, princeznu vysvobodil a hada zabil. Král mu pak věnoval darem území, na kterém stála vesnice Le Mat. Zde pak vznikla tradice chovu, odchytu i pojídání hadího masa. Každý rok od 20. do 24. dne třetího lunárního měsíce se pak ve vesnici koná každoroční slavnost.

Nabídka restaurací je široká. Nejčastější a zároveň nejdražší je maso z kobry (okolo 100 dolarů). Levnější je pak Bamboo snake, nebo různé užovky, které se dají pořídit i za 400 kč. Hadí krev je dobrá pro sexuální energii a maso kobry se ve Vietnamu považuje za delikatesu. Kuchař pak přímo před vámi připraví několik chodů od hadí polévky až po závitky s hadím masem.

Vietnamská kuchyně je úchvatná, zdravá a hlavně chutná po bylinkách a přímo v ní dominuje čerstvost! Ta je základem všeho. Po cestě Vietnamem nesmíte zapomenout ochutnat ještě pár vybraných jídel…

Je libo pečená holoubátka?
Je libo pečená holoubátka?

Pho

Vietnamská polévka s nudlemi v nejčastější variaci s kuřecím, nebo hovězím masem si vydobila slávu i u nás. Někteří lidé tvrdí, že jsou na ní doslova závislí, stejně jako já. Polévka se připravuje z morkových kostí, které se vaří celou noc. Jedná se tedy o silný vývar, do kterého se přidává koření a který se dochucuje limetkovou šťávou, bylinkami, bambusovými výhonky. V Dong Hoi nám do ní přidávali i sušenou cibuli, která ji pro mě katapultovala ještě o třídu výše.

Nem ran

Smažené závitky plněné mletým masem a zeleninou, balené v rýžovém papíru. Snad jedno z nejrozšířenějších jídel v jihovýchodní Asii. Výrobu rýžového papíru, do kterého se směs mletého masa, nudlí a zeleniny balí, můžete vidět například v jižním Vietnamu při výletu do delty Mekongu!

Pečená holoubátka

V Hanoi se mi náhodou dostal na stůl talíř s pečenými holuby. Do té doby jsem je považoval za létající krysy. Nicméně vřele doporučuji ochutnat!

Určitě si nenechte ujít i durian, nejsmradlavější ovoce, nebo balut, kachní embrio!

Tak dobrou chuť a mějte na cestách otevřené nejen oči, ale i žaludky. Ochutnávejte, experimentujte, zkoušejte... Protože vůně a chutě jsou nejsilnější vzpomínkou!

Další dobroty z celého světa najdete na

Poděl se o svůj názor

Související články