Muž z obrazu

4. 10. 2016 – Brazílie, Amerika
Kamila Šimková, Vladimír Šimek
Kamila Šimková, Vladimír Šimek

Na radnici v malebném moravském městečku Bystřice pod Hostýnem visí velmi nezvyklý obraz – starý muž a bělovlasá žena obklopeni polonahými Indiány s pomalovanými obličeji a oštěpy. Kde se tam vzal?

Roku 1976 ho sem osobně přivezl Zdeněk Burian. Pozoruhodný příběh onoho obrazu slavného malíře rozkrývá nový dokumentární film autorské dvojice Vladimíra Šimka a Kamily Šimkové Broulové.

Doličný obraz
Doličný obraz

Pátrat po stopách bystřického rodáka Vladimíra Kozáka se vydali vloni v létě do brazilského státu Paraná a s jeho následovníkem, současným největším znalcem jihoamerických Indiánů, Mnislavem Atapanou Zeleným k Indiánům na Alto Xingú v Matto Grosso.

Atapana v domě mužů při obřadu Kuarup za šamana Ta
Atapana v domě mužů při obřadu Kuarup za šamana Ta

Dokumentární film České televize tak v rámci úspěšného volného cyklu „České stopy“ představí tentokrát cestovatele, etnografa a malíře Vladimíra Kozáka (*1897), který se svou sestrou Karlou (*1896) více než 30 let dokumentoval mizející svět brazilských Indiánů. V druhé části dokumentu se vydáme s Mnislavem Zeleným k Indiánům Yawalapiti, kteří ho před 26ti lety adoptovali a dali nové jméno Atapana.

Vladimír Kozák je navzdory mimořádné badatelské, dokumentaristické i umělecké činnosti světového významu, v Čechách stále téměř neznámý. Přitom natočil tisíce metrů filmového pásu, nafotografoval desítky tisíc fotografií, na něž zachytil zvyky a obřady vymírajících kmenů. Na magnetofon zaznamenal vyprávění indiánských písní a pověstí. Byl prvním a zároveň i smutně posledním bílým člověkem, který viděl Indiány kmene Héta ještě v padesátých letech minulého století vyrábět a používat kamenné sekery. Dokumentaci, která se stala světovým unikátem, později publikoval v prestižním časopisu Natural history a v roce 1958 byl za film o životě tohoto indiánského kmene vyznamenán zlatou medailí brazilské antropologické společnosti.

I přes dlouholeté odloučení od rodné země, Kozák projevoval zájem o dění v Československu. Sledoval politickou situaci, dopisoval si s několika bystřickými rodáky a byl velkým obdivovatelem malíře Zdeňka Buriana. K uctění památky své životní opory, sestry Karly, s ním vedl korespondenci o zakázce obrazu a zaslal Burianovi spoustu fotografií Indiánů, aby objednaný obraz vystihoval realitu co nejpřesněji. Kozák obraz zaplatil a poté věnoval svému rodnému městu…

Největší část Kozákovy pozůstalosti je uložena v Brazílii v Muzeu Paranaense a čítá téměř 40 000 položek (unikátní fotografie, negativy, obrazy, akvarely, olejomalby, kresby, pastely i sochy). Další část jeho sbírek se dostala do muzeí v New Yorku a v kanadském Calgary. Cenné jsou i shromážděné předměty archeologického či etnografického charakteru (luky, šípy, kalabasy, náhrdelníky, ozdoby rtů a uší, rohože, tkaniny, píšťaly, chřestidla, bubny, ošatky, moždíře atd.), součást pozůstalosti tvoří také věci osobního charakteru, např. deníky vedené převážně v češtině přesvědčivě ukazují, jaký vztah a lásku si zachoval k rodné vlasti.

Kamila při natáčení filmu
Kamila při natáčení filmu
Vladimír při práci
Vladimír při práci

Ve filmu diváci uvidí kromě unikátních archivních záběrů z Kozákových filmů, fotografií, deníků a obrazů také exotické prostředí jihobrazilského státu Paraná, ve druhé části se pak v doprovodu Mnislava Atapany Zeleného přenesou k Indiánům Yawalapiti a Kamayurá do povodí horního Xingú. Český etnolog se sem vydává po dlouhých 26 letech, aby se znovu setkal se svou adoptivní rodinou….

Snídaně u Indiánů Yawalapiti - Vladimír Šimek a Mnislav Atapana Zelený
Snídaně u Indiánů Yawalapiti - Vladimír Šimek a Mnislav Atapana Zelený

Česká televize poprvé uvede dokumentární film Muž z obrazu 11.10. 2016 na ČT2 ve 20:55 hod., v repríze pak 13.10. v 17:20 na ČT2

S autory filmu se můžete setkat na festivalu dokumentárních filmů Tourfilm v Karlových Varech při promítání tohoto dokumentu ve dnech 6. a 8.10. 2016.

Poděl se o svůj názor

Související články